Składniki
- masło ekstra – 80g,
- czekolada gorzka min 50% – 100g,
- jajka – 2 szt M,
- mleko 1,5% – 125ml,
- ksylitol – 100g,
- mąka orkiszowa /owsiana – 100g,
- maka pszenna 550 – 50g,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- ** twarogowa masa
- twaróg półtłusty (nie kwaśny) 100g
- jajko – 1 szt M,
- budyń śmietankowy – 1/2 opakowania,
- ksylitol – 50g
Sposób przygotowania
Podgrzać piekarnik do temp.175 stopni, Przepis na tortownicę ok.21 cm,
Jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki aby miały temp pokojową. W rondelku roztopić masło i czekoladę. Odstawić z ognia i wlać mleko. W misce jaja i ksylitol ubić na masę aby była puszysta. W drugiej misce wsypać mąki i proszek do pieczenia oraz dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
** masę twarogową przygotować mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia na podłożu i wylać ciasto czekoladowe, a na nie nakładać łyżką twaróg jako łatki. Piec ok 40 minut aby patyczek był suchy