Ciasto czekoladowe z twarogiem

Ciasto-czekoladowe-z-twarogiem

Składniki

  • masło ekstra – 80g,
  • czekolada gorzka min 50% – 100g,
  • jajka – 2 szt M,
  • mleko 1,5% – 125ml,
  • ksylitol – 100g,
  • mąka orkiszowa /owsiana – 100g,
  • maka pszenna 550 – 50g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • ** twarogowa masa
  • twaróg półtłusty (nie kwaśny) 100g
  • jajko – 1 szt M,
  • budyń śmietankowy – 1/2 opakowania,
  • ksylitol – 50g

Sposób przygotowania

Podgrzać piekarnik do temp.175 stopni, Przepis na tortownicę ok.21 cm,
Jajka i mleko wyjąć wcześniej z lodówki aby miały temp pokojową. W rondelku roztopić masło i czekoladę. Odstawić z ognia i wlać mleko. W misce jaja i ksylitol ubić na masę aby była puszysta. W drugiej misce wsypać mąki i proszek do pieczenia oraz dokładnie wymieszać.

Do mąki dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
** masę twarogową przygotować mieszając dokładnie wszystkie składniki.

Tortownicę obłożyć papierem do pieczenia na podłożu i wylać ciasto czekoladowe, a na nie nakładać łyżką twaróg jako łatki. Piec ok 40 minut aby patyczek był suchy