Ciasto z masłem orzechowym

ciasto z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 szklanka 250ml mąki pszennej,
  • 1 szklanka 250 mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 4 pełne łyżki masła orzechowego,
  • 1 szklanka 250 ml mleka 1,5%,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka M,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki w temp pokojowej wymieszać w misce. Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równo ciasto. Pieczemy w piekarniku góra-dół około 45 minut (sprawdzać patyczkiem czy upieczone w środku) w temp. 180 stopni C.