Pieczone pączki twarogowe

pieczone pączki twarogowe

Składniki (na 8 normalnej wielkości pączków):

  • 1 szklanka mąki
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jajko z twarogiem i ksylitolem zmiksować mikserem, dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(zachować odstępy) piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UWAGA! Do środka można dać dowolne nadzienie (przed formowaniem spłaszczyć w dłoniach dać dwie kostki czekolady lub dowolny dżem) uważać tylko żeby dokładnie skleić. Nie powinno nic wyciekać ponieważ ciasto jest dosyć gęste.