W moim gabinecie insulinooporność to bardzo częsty temat.
Jestem dietetykiem polecanym przez fundację INSULINOOPORNOŚĆ i jestem na liście SOIT tej Fundacji, dlatego pacjenci z insulinoopornością bardzo często goszczą u mnie ❤
🧐A co to wogóle jest insulinooporność – po krótce❓
Jest to stan nieprawidłowej odpowiedzi tkanek na insulinę. W skutek tego wiele procesów zachodzących w organizmie przestaje działać prawidłowo. Niestety wspomniane zjawisko sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, szczególnie brzusznej, co jeszcze bardziej nasila patologiczną odpowiedź tkanek na insulinę. I tak koło się zamyka…
🧐Do czego prowadzi insulinooporność ❓
Niestety, w prostej linii do cukrzycy typu drugiego, otyłości, zaburzeń lipidowych, zespołu metabolicznego, chorób układu sercowo-naczyniowego, a w konsekwencji do szybszego wykończenia naszego organizmu.☠️
🧐Do najczęstszych sygnałów alarmowych należą tylko m.in.:
➡️senność po posiłku (szczególnie bogatym w węglowodany),
➡️ uczucie głodu i stąd często krótkie przerwy między posiłkami,
➡️ częste infekcje
➡️ lęku
➡️ skoki ciśnienia
➡️ uczucie niepokoju
➡️ ochota na „coś słodkiego” po większym posiłku,
➡️ przyrost masy ciała, szczególnie w obrębie brzucha
trudności ze zrzuceniem zbędnych kilogramów,
➡️ zmiany na skórze (rogowacenie ciemne), rozrost brodawkowaty skóry,
➡️ zespół wielotorbielowatych jajników (PCOS),
➡️ obniżenie nastoju, rozdrażnienie, ciągłe zmęczenie,
„mgła” umysłowa – problemy z pamięcią i koncentracją,
bóle głowy.